06-34141522
06 34141522
info@snoexschilderwerken.nl
Wilhelminastraat 45, 2991 BT Barendrecht
Offerte aanvragen

Houtrotreparatie Specialist

SNOEX SCHILDER & ONDERHOUDSWERKEN
SNOEX SCHILDER & ONDERHOUDSWERKEN

Houtrotschimmels

Houtrotschimmels zijn de belangrijkste veroorzakers van houtrot in de bebouwde omgeving. Overigens kan houtrot door bacteriën een grote rol spelen bij houten funderingspalen, wanneer er sprake is van zuurstofarme condities en bij grote waterbewegingen van het grondwater.
Haal het rotte hout weg 
Laat de reparatieplek goed drogen
Breng een houtrot impregneer aan
Breng een twee componenten houtrotvuller aan
Bewerkte oppervlak goed op te schuren
Breng een nieuwe verflaag aan
Offerte aanvragen
SNOEX SCHILDER & ONDERHOUDSWERKEN

Lokaliseer de houtrot

​Houtrot is vaak niet direct zichtbaar, vooral als er een laag verf op het hout zit. Maar onder die laag kan het hout langzaam maar zeker worden aangetast. De makkelijkste manier om te controleren op houtrot is door op het hout te drukken. Als het hout meegeeft, dus wanneer het sponsachtig en flexibel aanvoelt, is de kans groot dat het hout is aangetast. Daarvoor hoeft het nog niet eens schilferig te zijn. Is het hout gezakt voor de druktest, dan doe je er goed aan om het te repareren. Bij gebeitst hout kun je houtrot ook herkennen aan donkere plekken. Weet je niet zeker of je houtrot hebt, of wil je bepalen hoe diep het houtrot is doorgedrongen? Dit kun je doen door met een schroevendraaier of priem zachtjes in het hout drukken, voel je weerstand dan is er niets aan de hand. Ga je met de schroevendraaier of priem in het hout dan heb je zeker houtrot en wordt het tijd om actie te ondernemen.
Contact opnemen
SNOEX SCHILDER & ONDERHOUDSWERKEN

Kan het rotte hout worden gered?

Het eerste wat je moet doen is nagaan hoe ernstig de houtrot is. Misschien is een reparatieplan helemaal niet zinvol, en is het beter om het hout volledig te vervangen. Verwijder eerst al het rotte hout, zodat je weet hoeveel je moet repareren. De delen die het ergst zijn aangetast, brokkelen waarschijnlijk direct af. Verwijder vervolgens ook de minder aangetaste delen met grof schuurpapier en een draadborstel. Zorg ervoor dat je alle losse hout- en verfresten eraf schraapt. Hoeveel hout is er nu nodig over? Is het overgebleven deel nog stevig genoeg? En in geval van een raamkozijn: is het nog sterk genoeg om het raam op zijn pek te houden. Is het antwoord ´ja´, ga dan verder met de houtreparatie. Bij ´nee´ moet je een gedeelte van het kozijn of het gehele kozijn vervangen.
SNOEX SCHILDER & ONDERHOUDSWERKEN

Het rotte hout schoonmaken

​Als je eenmaal hebt vastgesteld dat het hout gerepareerd kan worden, kun je verder verrot hout verwijderen met een houtbeitel. Doe dat tot een centimeter dieper dan het houtrot zelf, zodat je zeker weet dat je al het aangetaste hout hebt verwijderd. Voordat je het hout gaat opvullen, moet het eerst goed droog zijn. Was de rest van het hout geverfd of gebeitst? Schuur het dan helemaal op. Je moet het gerepareerde hout namelijk toch opnieuw verven of beitsen, het is dan slim om ook gelijk de rest mee te nemen.
SNOEX SCHILDER & ONDERHOUDSWERKEN

Het hout opvullen

Tijd voor de volgende stap: het hout repareren met een houtrotvuller [Alabastine Houtrotvuller]. Gebruik voor het netjes aanbrengen van de vuller altijd een plamuurmes. Want goed opvullen is de belangrijkste stap in het reparatieproces. Als het hout goed droog is dan eerst het aangetaste hout voorbehandelen met Alabastine Houtrot Impregneer. Soms kun je niet alle aangetast hout verwijderen, Houtimpregneer verstevigd aangetast hout en creëert een stevige ondergrond. Gebruik voor het netjes aanbrengen van de vuller altijd een plamuurmes. Want goed opvullen is de belangrijkste stap in het reparatieproces. Het Houtrotvuller mag iets boven het houtoppervlak uitsteken, dit kun je na droging (6 uur) makkelijk weg schuren. Als de reparatie te laag is dan kun je dit herstellen met nog een laagje Houtrotvuller.

In de laatste stap van het reparatieproces geef je het gerepareerde hout een beschermingslaag, zodat de houtrot niet meer terugkomt. Schuur de vuller weg totdat je weer een egaal oppervlak hebt en daarna een nieuwe beits/verflaag ervover heen.

Zou graag een afspraak maken

Veelgestelde vragen over Houtrot

Kun je houtrot stoppen?

Houtrot behandelen na het weghalen van het rotte hout. Als het hout is 'uitgehold', moet het drogen. Vocht zorgt er namelijk voor dat houtrot zich weer snel verspreidt. Wanneer het droog genoeg is - onder de 18% houtvochtgehalte - kan je beginnen met het aanbrengen van een impregneermiddel.

Hoe kun je houtrot voorkomen?

Om houtrot te voorkomen, is een beschermende verflaag nodig. Voor de zonzijde van de gevel is een lichte kleur het best. Die weerkaatst het zonlicht waardoor het verfwerk minder snel slijt. Ook de binnenkant van de buitenkozijnen moet goed in de lak zitten.

Is houtrot gevaarlijk?

Schimmels zijn niet alleen schadelijk voor je ademhaling en je luchtwegen. Als je schimmel in huis hebt, kan dit leiden tot instortingsgevaar en houtrot. Schimmels als de huiszwam en zwarte schimmel tasten de fundering van je huis aan.

Wat veroorzaakt houtrot?

Houtrot zal ontstaan wanneer hout met een geringe natuurlijke duurzaamheid gedurende een lange periode een te hoog vochtgehalte heeft ( hoger dan 20% ). Hierdoor zullen zich bij een gunstige temperatuur en bij voldoende zuurstof schimmels ontwikkelen die de celwanden aantasten.

Hoe krijg je vocht uit hout?

Ga daarbij als volgt te werk: Doorweek een doekje met de ontweringswater (al dan niet verdund) en dek de vlek af met het doekje. Laat het ontweringswater een uur inwerken en verwijder vervolgens het doekje. Herhaal dit als de vlek nog niet voldoende is weggetrokken en/of laat het oxaalzuur nog wat langer intrekken.

Hoe ruikt rottend hout?

Schimmels of zwam (achter kast of behang bijvoorbeeld), kijk dan bij vochtbestrijding. Rottend hout. Geur van gassen. Geur van wiet, rook (kinderen).

Heeft u nog steeds vragen?
Neem dan contact met ons op!
Wij zijn gespecialiseerd in schilderwerk, behangen, glaszetten, vloercoatings en houtrotreparaties!

Contact

Wilhelminastraat 45
2991 BT Barendrecht

Tel: 0634141522 Frans Snoek
info@snoexschilderwerken.nl